Warzywa są bardzo dobrymi produktami do gotowania na parze, ponieważ struktura ich tkanek umożliwia łatwe przedostanie się pary. Oczywiście czas gotowania warzyw musi być odpowiednio dobrany – twardsze warzywa takie jak marchewka i ziemniaki gotują się wolniej, natomiast groszek i brokuły – szybciej.
ORIENTACYJNY CZAS GOTOWANIA NIEKTÓRYCH WARZYW
Ziemniaki w mundurkach – 35-45 minut
Kalafior (różyczki) – 15/20 minut
Brokuły (różyczki) – 10/15 minut
Cebula – 10/12 minut
Marchewka (plasterki) – 12/15 minut
Kukurydza (kolba) – 20/35 minut
Por – plasterki 15/20 minut
Papryka (paseczki) – 10/15 minut
Szparagi (białe) – 9/11 minut
Groszek – 6/12 minut
Razem z Ronic gorąco zachęcam was do eksperymentowania z warzywami w kuchni - Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz