wtorek, 8 marca 2011

Krótka historia gotowania na parze

Gotowanie na parze stosowane jest w zdrowych i nowoczesnych kuchniach. Szczególną popularnością cieszy się w rodzinach, które z uwagą dobierają składniki swojego codziennego menu i pielęgnują zasady zdrowego stylu życia. Historia tej techniki sięga jednak najdawniejszych czasów, a zaczęła się od przyrządzania posiłków na rozgrzanych kamieniach lub przy gorących źródłach. Gotowanie na parze od wieków jest obecne w kuchniach orientalnych, między innymi w Chinach. 

















Źródła historyczne mówią, że przed trzema tysiącami lat w chińskiej prowincji Yunnan (dziś rozsławionej przez znakomitą herbatę) gotowano na parze w kamionkowych kociołkach. Mniej więcej w tym czasie gdy na ziemiach słowiańskich zaczynały kształtować się początki państwa Polskiego, w Chinach zaczęto wyrabiać naczynia do gotowania na parze z cienkich fragmentów drzewa cyprysu, które stopniowo zastąpiły te kamionkowe. Dziś w Azji najczęściej spotyka się naczynia wykonane z bambusa, ustawiane jedne na drugim, w tzw. systemie kominowym. W Europie i USA upowszechniły się natomiast naczynia wykonane z materiałów odpornych na działanie wilgoci, zapewniające komfort i łatwość przyrządzania potraw.

Ciekawostka:

Wiele wieków temu na Hawajach z okazji ważnych świąt plemiennych zabijano świnię i po opatroszeniu parzono ją między liśćmi z palmy. Można uznać to za pierwsze formy gotowania na parze.

Gotowanie na parze ma długą historię, a od jak dawna praktykowane jest w waszych domach? Razem z Ronic zapraszam was do rozwijania technik gotowania na parze i wprowadzania coraz to nowych przepisów do waszego ulubionego menu - Marta

Brak komentarzy: