Groszek cukrowy to kolejne warzywo, które z powodzeniem
możemy gotować na parze. Po ugotowaniu zaskakuje nas jego lekko słodkawy smak i
apetyczna chrupkość. To doskonała przekąska dla osób będących na diecie – groszek
dodaje energii ciału, ale nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Składniki:
- groszek cukrowy
- cebula
- starty parmezan
- sól
- szczypta chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Strączki groszku płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy na
plastry grubości około 0,5 cm. Groszek i cebulę układamy w naczyniu do
gotowania na parze i gotujemy przez 3-4 minuty, aż groszek będzie miękki
lecz nadal lekko chrupki. Warzywa przekładamy na talerz, posypujemy startym
parmezanem i odrobiną chilli.
Coś jeszcze? Ciekawy przepis na kurczaka z groszkiem cukrowym gotowanym na parze znajdziecie na stronie Stylzdrowia.pl. :)
1 komentarz:
Czekałam na takiego bloga! Chcę więcej przepisów z gotowania na parze!!! ;D
Prześlij komentarz