czwartek, 19 maja 2011

Białe szparagi na parze

Jesteśmy w środku sezonu szparagowego, a białe szparagi ugotowane na parze smakują po prostu znakomicie. Przyrządzone w ten sposób zachowują dużo aromatu, a także nie nabierają tak łatwo smaku wody, co często zdarza się przy gotowaniu tradycyjnym. W sklepach można kupić specjalne garnki do gotowania szparagów w wodzie, jednak jeśli posiadamy naczynie do gotowania na parze, możemy przeznaczyć pieniądze na inny cel. Przed gotowaniem białe szparagi należy obrać główkę pozostawiając nienaruszoną. Obieramy szparagi tak, aby pozbyć się zewnętrznej, nieco zdrewniałej skórki, która jest gorzka i niesmaczna. Najlepiej jest to zrobić za pomocą obieraczki metalowej lub ceramicznej – ja gorąco polecam ceramikę. Gdy szparagi ułożymy w garnku możemy lekko oprószyć je solą. Szparagi na parze powinny gotować się dość długo, około 18 minut. Czas gotowania może być różny w zależności od grubości szparagów, dlatego po około 12 minutach należy sprawdzić widelcem ich miękkość i do końca gotowania stale ją kontrolować. Za pierwszym razem dość trudno jest wyczuć moment, w którym należy wyjąć szparagi, jednak po kilku próbach każdy z pewnością dojdzie do wprawy.

Uwaga! Do gotowania na parze nadają się tylko naprawdę świeże szparagi, ponieważ ten sposób obróbki bardzo podkreśla smak i zapach.

BIAŁE SZPARAGI Z SZYNKĄ I PARMEZANEM
Parmezan i szynka nadają szparagom wyrazistości i zastępują tradycyjne polskie rozwiązanie, czyli bułkę tartą z masłem ;)
Składniki: świeże białe szparagi (pęczek), parmezan, szynka, sól.
Przygotowanie: szparagi obieramy i gotujemy na parze. Szynkę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na patelni aż się zarumieni. Gotowe szparagi posypujemy startym parmezanem i kawałkami szynki.

BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM
Składniki na sos holenderski: 3-4 żółtka, 1/2 kostki masła, sok z połówki cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: żółtka z sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą zmiksuj w robocie kuchennym Ronic lub w blenderze. Stopniowo dodawaj do sosu ciepłe, sklarowane na patelni masło. Aby szparagi były bardziej chrupiące po ugotowaniu można podsmażyć je na patelni z dodatkiem szynki lub boczku.

ZAPIEKANKA SZPARAGOWA Z SZYNKĄ I SEREM
Całą zapiekankę przygotowujemy w piekarniku, natomiast na parze gotujemy tylko szparagi.

Składniki: świeże białe szparagi, sól, serek topiony śmietankowy,chrzan, szynka, ser żółty.

Przygotowanie: szparagi gotujemy na parze, tak aby były odrobinę aldente, zazwyczaj około 14-15 minut i lekko solimy. W kubeczku przygotowujemy sos składający się z chrzanu i topionego serka śmietankowego, a składniki mieszamy łyżką. Gotowy sos rozsmarowujemy na plasterkach szynki i zawijamy w nie po 2-3 szparagi. Ruloniki z szynką układamy w naczyniu do zapiekania, a po bokach przekładamy je cienkimi plasterkami sera. Plasterki układamy również na wierzchu zapiekanki. Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i podgrzewamy przez około 20 minut.

Na sam koniec potrzebujemy jeszcze dobrego wina…

Jakie wino podać do białych szparagów?
Ich smak podkreśli delikatne białe wino. Sommelierzy polecają wina ze szczepu Chardonnay, z którego uzyskuje się wina o delikatnym, maślanym smaku.

Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis przybliżył wam nieco temat gotowania szparagów na parze. Jeśli macie dodatkowe pytania, chętnie odpowiem na nie w komentarzach. Dziękuję wam za wszystkie dotychczasowe opinie i razem z Ronic zapraszam do czytania kolejnych postów - Marta.

2 komentarze:

Hanik pisze...

Dziś kupiłam szparagi, jutro wypróbuje przepis. A w tej chwili zostaje fanką Twojego bloga!

Hanik pisze...

Dziś kupiłam szparagi, jutro wykorzystam Twój przepis a w tej chwili zostaje fanką Twojego bloga!