10 powodów


Dlaczego warto gotować na parze?
  1. W pożywieniu przygotowanym w ten sposób zachowuje się więcej składników odżywczych, witamin i minerałów.
  2. Produkty pozostają wilgotne i świeże.
  3. Gotowanie w ten sposób podkreśla naturalny smak produktów.
  4. Para zmiękcza włókna znajdujące się w pożywieniu, a tym samym sprawia , że jest ono łatwiejsze do strawienia.
  5. Do gotowania na parze nie potrzeba tłuszczu, co w efekcie daje lżejsze i zdrowsze posiłki.
  6. W ten sposób można podgrzewać niemal każdy rodzaj pożywienia. 
  7. Pełnowartościowy posiłek można przygotować w czasie krótszym niż 30 minut.
  8. Dzięki możliwości gotowania różnych składników potraw ułożonych warstwowo nad jednym źródłem ciepła, gotowanie na parze w systemie kominowym pozwala zaoszczędzić czas , energię i pieniądze.
  9. Gotowanie na parze pozwala utrzymać czystość w kuchni, ponieważ przebiega bez oleju, dymu i bałaganu.
  10. Spożywanie posiłków przygotowanych na parze pozytywnie wpływa na sylwetkę, daje więcej sił witalnych oraz zadowolenia z siebie.