wtorek, 22 marca 2011

Kilka podstawowych informacji o mięsie gotowanym na parze

Po za tym, że mięso gotowane na parze jest smaczne, jest również zdrowsze niż pieczone i grillowane. Jednak aby potrawy mięsne były rzeczywiście zdrowe, należy pamiętać, że temperatura gotowania na parze nie powinna przekraczać 100° C.


 














POPULARNE PYTANIA
Dlaczego mięso gotowane na parze ma jasny kolor?
Mięso gotowane na parze ma jaśniejszy kolor, niż to przyrządzone na inne sposoby, ze względu na niską temperaturę (najczęściej poniżej 100° C). W takich warunkach cukier zawarty w mięsie nie karmelizuje się, a zatem mięso pozostaje jasne.

Jakie kawałki mięsa najlepiej nadają się do gotowania na parze?
Gotowanie na parze jest najbardziej odpowiednie dla cienkich, delikatnych kawałków mięsa. W innym przypadku zewnętrzna część mięsa może zostać przegotowana, a środkowa – niedogotowana.

Jak uzyskać ciemny kolor na mięsie gotowanym na parze?
Aby wyglądało bardziej apetycznie, ale zachowało swoje walory zdrowotne, po ugotowaniu na parze można je na chwilę wrzucić na patelnię lub grilla - w tym drugim wypadku uzyska smacznie wyglądające brązowe paseczki. Uwaga! Przed wrzuceniem mięsa na rozgrzaną powierzchnię pamiętaj, aby osuszyć je z kropel wody. 


Razem z Ronic zachęcam was do przygotowywania całych posiłków metodą gotowania na parze oraz eksperymentowania z różnymi rodzajami białego i czerwonego mięsa - Marta

12 komentarzy:

Anonimowy pisze...

bardzo ciekawe informacje, ale brakuje mi tutaj przepisów jak przyrządzić takie mięso.

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Pojawią się z czasem, niestety na razie nie mogę powiedzieć kiedy dokładnie. dziękuję za opinię i pozdrawiam!

ladyinfantille pisze...

popieram ideę bloga i pomysł, aby dodawać przepisy. w moim rodzinnym domu mama gotowała tylko na parze, a ja jestem z kuchnią na bakier. za to mąż lubi smażone, a że zwykle sam przyrządza, to najczęściej takie właśnie jemy :)

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Nie dziwię się Pani mamie, jest mnóstwo ciekawych przepisów do przygotowania na parze. A jeśli mąż uwielbia schabowe z patelni, to do schabowego można podać brokuły i inne warzywa - uparowane będą zdrowsze, a w smaku podobne. Dziękuję za wsparcie - może zmotywuje mnie to do szybszego działania ;)

Ada pisze...

Hej, fajny blog:)

Czy macie może jakieś pomysły na dania, które można przyrządzić wieczorem i zabrać następnego dnia na lunch? Mam taki tryb życia, że zazwyczaj kupuję cos na wynos, a chciałabym przygotowywać sama.

Pozdrawiam!

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Ada dzień wcześniej możesz wrzucić na parę dowolnie wybrane warzywa (przybliżony czas gotowania niektórych warzyw podany jest w poście poniżej) skropić je ulubionym sosem lub posypać parmezanem, ziołami czy ulubionymi orzechami, a następnego dnia zabrać do pracy zamiast typowej kanapki czy pączka. W marketach dostępne są wygodne małe pojemniki na sałatki wykonane z gumy lub plastiku. W przyszłości postaram się uwzględnić Twoją prośbę i podać ze szczegółami kilka inspirujących przepisów. Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Pyszny przepis na indyka: http://www.sagacook.com/pl/Professionals/Pages/Turkeyfillet.aspx
Polecam!

Anonimowy pisze...

jak para może mieć poniżej 100 stopni?! Wg mojej wiedzy z zzakresu fizyki para ma 100 stopni lub wiecej dlatego tez miesa gotuja się szybciej niż np w wodzie.

Pozdrawiam Serdecznie

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Proszę dokładniej się wczytać – w tekście chodzi o temperaturę gotowania na parze, a nie o temperaturę pary.

Gotowanie to ścinanie białka, a białko ścina się przy temperaturze około 42 C.
W urządzeniach do gotowania na parze w systemie kominowym najniższa temperatura gotowania osiągana jest w naczyniu znajdującym się najwyżej.

Anonimowy pisze...

Uważajcie z tym mięsem na parze ....
Warzywa gotowane na parze są super bo zachowują smak. witaminy i minerały i czasem nawet enzymy ....
ale w mięsie są czasem pasożyty, larwy i formy przetrwalnikowe pasożytów ...
jak ich nie potraktujesz wysoką temperaturą (powyżej 45 stopni zabija się białko i wszelką czynność biologiczną enzymy itp.) to łatwo się czymś zarazić -niepotrzebnie.
Jeśli pokroisz mięso w duże kawały i będziesz je "gotować" w temperaturze 100 zbyt krótko to może się tak zdarzyć, że w "środku" dużego kawałka będzie temperatura niższa niż 45 stopni i coś tam się przemyci ...

Anonimowy pisze...

Czyżby Twoje ubrania nie schły poniżej 100 stopni? Mylisz parowanie z wrzeniem, a temperatura wrzenia zależy od ciśnienia...

Anonimowy pisze...

Mięso niestety nie ma żadnych walorów zdrowotnych co najwyżej smakowe...