wtorek, 8 marca 2011

Gotowanie na parze, a oszczędność

Gotowanie na parze jest metodą odpowiednią do przyrządzenia większości potraw. Produkty poddane takiej obróbce zachowują znacznie więcej witamin i minerałów oraz są zdecydowanie bardziej pożywne, ponieważ składniki nie są zanurzone w wodzie i nie tracą właściwości odżywczych. 




















Przyrządzanie potraw w ten sposób nie wymaga zużycia dodatkowej ilości tłuszczu, co pozwala na dodatkowe oszczędności. Produkty spożywcze drożeją i zajmują coraz większą część domowego budżetu, dlatego warto zadbać o to, aby w posiłkach zachowało się jak najwięcej tego, co w nich najlepsze.

Badania naukowe: 
Naukowcy udowodnili, że produkty gotowane na parze tracą 40 % witaminy C, natomiast w przypadku produktów ugotowanych w wodzie strata sięga aż 70%.

Razem z Ronic zapraszam was do wprowadzania zasad zdrowego stylu życia w waszych domach, oraz do śledzenia kolejnych wpisów o gotowaniu na parze - Marta

Brak komentarzy: