wtorek, 8 maja 2012

Groszek cukrowy z cebulą i parmezanem gotowany na parze


Groszek cukrowy to kolejne warzywo, które z powodzeniem możemy gotować na parze. Po ugotowaniu zaskakuje nas jego lekko słodkawy smak i apetyczna chrupkość. To doskonała przekąska dla osób będących na diecie – groszek dodaje energii ciału, ale nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.


Składniki:

  • groszek cukrowy
  • cebula
  • starty parmezan
  • sól
  • szczypta chilli (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Strączki groszku płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy na plastry grubości około 0,5 cm. Groszek i cebulę układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez 3-4 minuty, aż groszek będzie miękki lecz nadal lekko chrupki. Warzywa przekładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i odrobiną chilli.

Coś jeszcze? Ciekawy przepis na kurczaka z groszkiem cukrowym gotowanym na parze znajdziecie na stronie Stylzdrowia.pl. :)