poniedziałek, 25 lutego 2013

Sałatka z buraczków na parze i fety

Sałatka z buraków gotowanych na parze nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych jest natomiast zdrowa i bardzo efektownie wygląda.

Składniki:

3-4 średniej wielkości buraki
30 gram sera pokrojonego w kostkę
½ pęczka szczypiorku
sól i pieprz (świeżo zmielone)

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać i pokroić w plasterki (grubość ok. 1.5 cm), następnie włożyć do naczynia do gotowania na parze, przyprószyć solą. Gotować około 25 minut, po wyjęciu pokroić w kostkę – dodać ser feta i szczypiorek.

wtorek, 12 lutego 2013

Pasta marchewkowo-paprykowa do kanapek




















  • 3 marchewki
  • 2 papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta garam masala 
  • 2 garście prażonych i posiekanych migdałów lub dwie garście oliwek


Przygotowanie: Marchew obrać, paprykę przekroić wzdłuż i wydrążyć w środku. Warzywa gotować na parze przez około 8 minut, następnie delikatnie usunąć skórkę z papryki, dodać oliwę oraz przyprawy oraz zmiksować wszystko w robocie kuchennym bądź za pomocą blendera.