wtorek, 13 grudnia 2011

Ziemniaki w mundurkach gotowane na parze + smaczny twarożek

W okolicach Poznania ziemniaki z twarożkiem to danie regionalne określane jako „pyry z gzikiem”. Twarożek najczęściej przyrządza się ze śmietaną, czosnkiem i szczypiorkiem. W wersji zaprezentowanej na blogu przepis został nieco zmodyfikowany, jednak (zapewniam) z korzyścią dla potrawy.















Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków – należy wybrać odmianę sałatkową, twardą i nie rozpadającą się
  • 30 dkg sera białego
  • 1 łyżka śmietany  18 %
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1/3 małej papryczki chilli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • do smaku: sól, pieprz
    PRZYGOTOWANIE

    Ziemniaki: Ziemniaki pokroić na połówki i ukłożyć w naczyniu do gotowania na parze (skórką do dołu), lekko oprószyć solą z wierzchu. Pozostawić ziemniaki w naczyniu do momentu, gdy będą ugotowane (czas gotowania może się różnić w zależności od średniej wielkości ziemniaków i ich odmiany). Ugotowane ziemniaki wyłożyć na blachę i wstawić na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika, tak by żółte wnętrze ziemniaków zarumieniło się.

    Twarożek: Cebulę posiekać na drobne kawałki i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, by uzyskała ładny, mocno rumiany kolor. Posiekać drobno papryczkę chilli. Ser biały rozdrabnić widelcem, dodać łyżkę śmietany, wsypać: zarumienioną cebulkę, chilli, suszone oregano, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę serową nałożyć łyżką na połówki ziemniaków.

    Rada: suszone oregano, aby uwolniło więcej swojego aromatu, należy lekko rozetrzeć w dłoniach.

    3 komentarze:

    XL-ka pisze...

    Bardzo fajny blog, czekam na więcej takich przepisów :)

    Unknown pisze...

    Pyry rządzą ;) lubię bardzo, gotowane i grillowane
    http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/ziemniaki-z-grilla/
    :)

    Anonimowy pisze...

    Na pewno spróbuj tych ziemniaków. Wyglądają super.


    Blog o jedzeniu- http://zosiaaaaaaa.blogspot.com/