piątek, 20 stycznia 2012

Klasyka w kilku wariantach: brokuły, ser i pestki słonecznika

Brokuły z serem oraz pestkami słonecznika to w zasadzie klasyka. Ser w tym przepisie bywa różny i może zmienić charakter dania – kto preferuje łagodne smaki, ten zasmakuje w serze typu gołda lub ementaler, natomiast kto woli potrawy bardziej słone, ten prawdopodobnie wybierze fetę. Niebieski ser pleśnowy to trzeci rodzaj sera, który z powodzeniem można łączyć z brokułami. Ta wersja przepisu spodoba się osobom ceniącym wyraziste połączenia.
Składniki:
·         brokuły - świeże bądź mrożone
·         pestki słonecznika (ewentualnie migdały lub płatki migdałów)
·         niebieski ser pleśniowy
Przygotowanie: pestki słonecznika uprażyć na patelni na złoty kolor, brokuły opruszyć odrobiną soli i ugotować na parze (4-5 minut), niebieski ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
WERSJA TWIST: Ze zmiksowanych brokułów, pestek słonecznika i niebieskiego sera pleśniowego można przygotować również smaczną i wyrazistą pastę do makaronów.

5 komentarzy:

M. pisze...

o, a ja właśnie ostatnio robiłam makaron z brokułami w serze i do tego były właśnie pestki słonecznika. pycha!

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Zgadzam się :)

Bernadeta pisze...

bardzo lubie te sałatke. u ciebie sie pieknie prezentuje.

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Dziękuję :)

Forex pisze...

Świetny przepis!