wtorek, 28 lutego 2012

Puplety na parze z fasolką i grzybami mun

Pulpety z grzybami mun i białą fasolką przygotowuje się bardzo łatwo, choć dzień wcześniej trzeba pomyśleć o namoczeniu fasolki. Razem z dodatkami opisanymi poniżej (surówką z pora, jabłka i kukurydzy), sosem musztardowym i pomidorkami do dekoracji, stworzą sycące danie obiadowe nie zawierające zbędnych ilości tłuszczu. Można podawać je również z innymi dodatkami - sosem pomidorowym, koperkowym lub surówką z czerwonej kapusty (polecamy ciekawy przepis na drugim blogu Ronic).

PULPETY Z GRZYBAMI MUN I FASOLKĄ
Składniki
  • ok. 400 g dobrego mięsa mielonego
  • 7-8 grzybków mun
  • 4 garście białej fasolki
  • 1 jajko
  • bułka tarta (do zagęszczenia około 4-5 łyżek)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz i inne przyprawy (zioła prowansalskie, oregano) do smaku
Przygotowanie
Fasolę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia na noc. Wodę z moczenia wylać, następnie wlać nową i gotować w niej fasolę przez około 50 minut w przykrytym garnku. Gdy woda będzie wrząca posolić. Ugotowaną fasolę rozgnieść widelcem na masę przypominającą hummus (nie potrzeba rozgniatać jej bardzo bardzo dokładnie, ale jeśli ktoś nie chce sporych kawałków fasoli w pulpetach, to może użyć w tym celu robota kuchennego lub blendera).
Przygotować mięso mielone.
Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez kilka minut aż rozmiękną, następnie pokroić je drobno w paseczki nie dłuższe niż 1-1,5 cm. Pokrojoną cebulę i grzyby mun dodać do mięsa, dodać fasolę, jajko a następnie wymieszać i zagęścić bułką tartą w razie potrzeby.
Z mięsa uformować małe kulki podobnej wielkości, ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze. Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i wielkości pulpetów. Kulki mogą być gotowe już po 15-20 minutach. Podawać same, z sosem musztardowym lub innym.
SURÓWKA Z PORA, JABŁKA I KUKURYDZY
Składniki
  • ½ małego pora
  • 1-2 jabłka
  • 20 g ziaren kukurydzy
  • kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie
Por pokroić na drobną kosteczkę, jabłko zetrzeć na tarce – skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać wszystko z kukurydzą i odstawić na około ½ godziny, aby smaki się przegryzły.
SOS MUSZTARDOWY
Składniki
  • 3 łyżki bulionu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki mąki (do zagęszczenia sosu)
Przygotowanie
Bulion wymieszać z musztardą, zagęścić sos niewielką ilością mąki.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Świetny przepis. Smaczny.
Tylko hmmmm gdzie ta fasolka :) ?

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Był mały błąd, dziękuję za zwrócenie uwagi (poprawione). Fasolę zwyczajnie rozgniatamy widelcem i mieszamy z mięsem mielonym.

Anonimowy pisze...

dziękuję bardzo za przepisy i życzę dalszej owocnej pracy :D