środa, 27 czerwca 2012

Sałatka z cieciorki i warzyw gotowanych na parze


Wegetariańska sałatka z cieciorką szybko zaspokaja głód, dostarcza witamin oraz wartościowego białka.


















Składniki:

  • 1 nieduży brokuł
  • 2 cebule
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 200 g cieciorki
  • pęczek poszatkowanej pietruszki
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz, curry do smaku

Przygotowanie:

Suchą cieciorkę namoczyć dzień wcześniej w sporej ilości wody. Tuż przed przygotowaniem sałatki cieciorkę ugotować w lekko słonej wodzie. Marchewki przekroić wzdłuż na cztery lub dwa, cebulę pokroić na plastry, brokuły podzielić na różyczki. Warzywa ugotować na parze. Ugotowaną cebulę i marchew wyjąć i pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać z cieciorką, dodać pietruszkę, wycisnąć kilka kropel soku z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sprawdź inne zdrowe przepisy na stronie Stylzdrowia.pl

2 komentarze:

Monika pisze...

Z przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:) Pozdrawiam!

Kalinka pisze...

Dla mnie idealny przepis