piątek, 27 stycznia 2012

Gotowanie na parze na portalu Stylzdrowia.pl

Zawsze to bardzo miło gdy blog się rozwija i jest doceniany. Miło jest mi poinformować Was, że "Gotowanie na parze" rozpoczęło współpracę z portalem http://www.stylzdrowia.pl/. Od czasu do czasu, w zakładce "Kuchnia" będą się tam pojawiać moje/nasze (Ronicowe) zdjęcia i przepisy.

Na http://www.stylzdrowia.pl/ znajdziecie także wiele lekkich i ciekawych tekstów dotyczących zdrowia, urody i emocji. Jak się okazuje o zdrowiu nie trzeba pisać wyłącznie fachowo i nudno. ;) Zapraszam serdecznie! M.

piątek, 20 stycznia 2012

Klasyka w kilku wariantach: brokuły, ser i pestki słonecznika

Brokuły z serem oraz pestkami słonecznika to w zasadzie klasyka. Ser w tym przepisie bywa różny i może zmienić charakter dania – kto preferuje łagodne smaki, ten zasmakuje w serze typu gołda lub ementaler, natomiast kto woli potrawy bardziej słone, ten prawdopodobnie wybierze fetę. Niebieski ser pleśnowy to trzeci rodzaj sera, który z powodzeniem można łączyć z brokułami. Ta wersja przepisu spodoba się osobom ceniącym wyraziste połączenia.
Składniki:
·         brokuły - świeże bądź mrożone
·         pestki słonecznika (ewentualnie migdały lub płatki migdałów)
·         niebieski ser pleśniowy
Przygotowanie: pestki słonecznika uprażyć na patelni na złoty kolor, brokuły opruszyć odrobiną soli i ugotować na parze (4-5 minut), niebieski ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
WERSJA TWIST: Ze zmiksowanych brokułów, pestek słonecznika i niebieskiego sera pleśniowego można przygotować również smaczną i wyrazistą pastę do makaronów.

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Zdrowa przekąska w 4 minuty - małe marchewki (baby carrots) z parmezanem i pestkami dyni

Potrzebujesz szybkiej, zdrowej przekąski do obiadu, a tradycyjne sałatki trochę ci się przejadły? Przygotuj na parze małe marchewki, upraż na patelni pestki dyni, a wszystko razem posyp parmezanem. Mrożone marchewki "baby carrots" można kupić w wielu supermarketach i dużych sklepach. Są nieco droższe, niż tradycyjne marchewki, ale ich atrakcyjny wygląd rekompensuje drobną nadpłatę. Smakują tak samo jak duża marchew.



Składniki:
  • 1/2 paczki mrożonych małych marchewek (baby carrots)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 50 gram pestek dyni

Wskazówka:

Baby carrots gotować na parze 3-4 minuty. Przed ugotowaniem lekko oprószyć solą, pamietając jednak, że słony jest również parmezan.